Bøger

Tilbage til oversigtssiden.

Anden faglitteratur

Her oplistes alle de faglige bøger som jeg ikke har brugt direkte til kurser, eller som hverken falder ind under fysik eller matematik. Der er følgende kategorier:Formelsamlinger

Forside

Schaum's Outlines - Mathematical Handbook og Formulas and Tables

   

  

af Murray R. Spiegel og John Liu.
2. udgave (McGraw Hill, 1999).

Matematisk formelsamling med en enorm mængde af avancerede integraler, differentialer, geometriske formler, differentialligninger, serier og transformationer. Et uundværligt must-have for enhver fysiker.

Forside

Formelsamling til MatIntro på Københavns Universitet

   

  

af Pia Jensen.
1. udgave (Forlaget SB, 2008).

Min egen formelsamling lavet til faget MatIntro. Jeg har selv haft meget glæde af den i løbet af min fysikuddannelse, og den er et rigtig godt supplement til Schaums (ovenfor).
Samlingen indeholder formler og korte forklaringer over hele pensummet for kurset, og giver et hurtigt overblik over alle metoder og løsnings-fremgangsmåder.

Forside

Den Lille Blå

   

  

af Pia Jensen.
1. udgave (Polyteknisk Forlag, 2012).

Min egen formelsamling lavet til faget MatIntro. Dette er en nyere udgave af Formelsamling til MatIntro på Københavns Universitet - grundlæggende matematik for førsteårsstuderende på de naturvidenskabelige uddannelser som er vist ovenfor. Denne nye version indeholder flere formler, bedre forklaringer, og tydeligere figurer - og er desuden printet i farver, på papir af en lidt bedre kvalitet.

Forside

Matematik 112 - Førstehjælp til Formler

   

  

af Lars Pedersen.
2. udgave (Nyt Teknisk Forlag, 2007).

Formelsamling der er rigtig god til gymnasie-brug. Indeholder alle de vigtigste formler, med alle variable isolerede så det er nemt at sætte tal ind. Er dog utilstrækkelig til videregående uddannelser.

Forside

Fysik 112 - Førstehjælp til Formler

   

  

af Lars Pedersen.
2. udgave (Nyt Teknisk Forlag, 2007).

Formelsamling der er rigtig god til gymnasie-brug. Indeholder alle de vigtigste formler, med alle variable isolerede så det er nemt at sætte tal ind. Er dog utilstrækkelig til videregående uddannelser.

Forside

Kemi 112 - Førstehjælp til Formler

   

  

af Lars Pedersen.
1. udgave (Nyt Teknisk Forlag, 2007).

Formelsamling der er rigtig god til gymnasie-brug. Indeholder alle de vigtigste formler, med alle variable isolerede så det er nemt at sætte tal ind. Er dog utilstrækkelig til videregående uddannelser.LaTeX

Forside

The LaTeX Companion

   

  

af Frank Mittelbach, Michel Goossens, Johannes Braams, David Carlisle og Chris Rowley.
2. udgave (Addison Wesley, 2007).

En god opslagsbog til at lære alt hvad man har lyst til om LaTeX. Den indeholder en del detaljer som det ikke altid er helt nemt at finde svar på via en søgning på nettet, men det kræver selvfølgelig at man allerede ved hvad man leder efter.
Jeg kan dog lige så godt anbefale at man går i gang med den gratis The Not So Short Introduction to LaTeX før man kaster sig i gang med denne bog.

Forside

The LaTeX Graphics Companion

   

  

af Michel Goossens, Frank Mittelbach, Sebastian Rahtz, Denis Roegel og Herbert Voß.
2. udgave (Addison Wesley, 2008).

Denne bog er fuldkommen uundværlig når man arbejder meget med PSTricks (hvilket jeg gør) eller andre kode-grafik systemer i LaTeX. Det er en god bog bare at sidde og bladre i for at lære nye seje tricks.Usikkerhedsberegninger

Forside

An Introduction to Error Analysis

   

  

af John R. Taylor.
2. udgave (University Science Books, 1997).

Brugt under mange forskellige kurser, men krævet i de obligatoriske kurser Fysik 1 (mekanik og relativitetsteori) og Fysik 2 (videregående mekanik), samt i det valgfri kursus Eksperimentel Fysik.

En virkelig vigtig bog at have på hylden, til alle former for simpel usikkerhedsanalyse. Det er dog ikke alle afsnit i bogen der er lige godt skrevet, og mere avancerede tilfælde for dataanalyse mangler meget voldsomt. Men som en første introduktion til statistik og usikkerheder er det en genial bog, der giver én lyst til at finde en mere avanceret bog og læse videre.

Forside

Statistics

   

  

af R. J. Barlow.
1. udgave (Wiley, 1989).

Brugt under det valgfri kursus Anvendt Statistik.

En rigtig god bog at bruge til opslag, når man skal lave noget som helst statistisk. Den er langt bedre end f.eks. Taylors. Indeholder dog ikke meget om anvendelsen af numeriske metoder.Programmering

Forside

Numerical Recipes in Fortran 77

   

  

af William H Press, Saul A. Teukolsky, William T. Vetterling og Brian P. Flannery.
2. udgave (Cambridge University Press, 2006).

Brugt under de valgfri kurser Datalogi for Fysikere og Computerfysik. Videre blev dele af bogen også brugt i det valgfri kursus Eksperimentel Fysik.

En uundværlig bog når man koder i Fortran, og gerne vil lave ting der bare er en lille smule avancerede. Denne bog gennemgår en masse forskellige numeriske metoder generelt for alle programmerings-sprog, og viser eksempler i Fortran (man kan også skaffe Perl, C, m.fl., versioner af bogen).Videnskabsteori

Forside

Erindringer

   

  

af Andrei D. Sakharov.
(Centrum, 1990).

Memoirer af Nobel-pris modtageren Andrei D. Sakharov. Han var sovjetisk fysiker, og brintbombens fader. Han fik dog Nobel-prisen for fred. En meget fangende bog nogle steder, men til tider lidt kedelig. Hvis jeg ikke havde tvunget mig selv til at komme igennem den for mit projekt, så var jeg nok ikke blevet færdig med den.
Jeg læste denne bog som en del af det obligatoriske kursus Videnskabsteori og Etik for Fysikere, hvor jeg skrev en opgave om Sakharov.Andet

Forside

Communicating in Science

   

  

af Vernon Booth.
2. udgave (Cambridge University Press, 2006).

Brugt under det valgfri kursus Eksperimentel Fysik.

Denne forholdsvist korte (og uforholdsmæssigt dyre) bog om at formulere sig videnskabeligt er en rigtig god bog at have læst. Jeg ville nok ikke have købt den hvis ikke kurset havde krævet det, men den er faktisk ret lærerig bare at læse igennem fra ende til anden. Den er dog lidt gammel, så dens afsnit om præsentationer handler meget om overhead-projektorer (dette er i sig selv ret underholdende).